ALINTERİ/BİR ADIYAMAN ŞİİRİ ..         ??************************??                                                                                             Şafak’ta yollarda açılır gözüm;

Yüzüme vurdukça ZEMHERİ YELİ,

Çalışır bedenim-tutuşur Közüm,

Silaha (KOY) veren (FİŞEK) misali..

 

Yürür ayaklarım tutar ellerim;

Açılır ÇÖLLERİ sarar GÜLLERİM,

Yerlere/Göklere sığmaz dallarım;

Nimete(DOY)veren uşak misali..

 

 Emeğe aktıkça ALNIMIN TERİ;

Rahmet ve bereket olur bedeli,

Boy verir ürünüm sarar her yeri;

İnsana (SOY) veren(KUŞAK) misali..

 

Sebile gelince ekmeğim-aşım;

Gaipten uzanır bana DOST ELİ,

Sanki göğe değer bu dertli başım;   

Hasada (BOY)veren (BAŞAK) misali;

 

İnsanı sardıkça emeğim/varım;

Ruhumdan dökülür-sanki NUR SELİ,

O zaman serilir gönül ambarım;

Hünkara (TOY) veren (DÖŞEK) misali..

 

Paylaştıkça rahmete gark olur tenim;

Devinir gönlümde bir hasret seli,

Vuslata ram olur RUH-U BEDENİM;

Maşuka(KAY)veren (AŞIK) misali..(İHB/1.Aralık.2011/Adıyaman)

 

VALİ VE VALİLİK GÖREVİ

“Vali,mülkiye amiridir-devlet adına;İli yöneten en yetkili ve etkili devlet adamıdır.. Valiler,eskiden Mülkiye’de(Siyasal Bilimler Fakültesi) eğitim gören ehil  insanlardan seçilirdi;Şimdi nerdeyse bütün Fakülte mezunları Vali olabiliyor..Bu nedenle de(Ben şahsen)devleti temsil etmek(Devletin Valisi) olabilmek bakımından-Valilerin de Devlet Başkanı-gibi;Millet tarafından seçilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum..

Çünkü!                                                                                                                                           Valiler de insandır ve doğaldır ki kendilerini atayan-özlük işlerini elinde tutan partilere daha yakın durarak-etkisinde kalarak;Görevlerini özgür iradeleriyle ifa edemiyorlar..

 

ADIYAMAN'DA KARIŞIK KAFALAR VAR MI?
Adıyaman'da Elli(50)yıldan beri-Ulusal Basın Ve Medya dahil-Meslek ilke ve ahlak kurallarının yanında yurttaş olmanın da kendisine yüklediği 'Sosyal Sorumluluk Bilincinin" vazgeçilmez bir gereği olarak canla/başla ve kimseden hiç bir karşılık beklemeden-Deneyim ve Donanımıyla, fikir ve duruşuyla-hala Gazetecilik Mesleğini icra ederek çevresine katkı yapmaya çalışan dostumuz Mahmut TEKİN,Adıyaman'da trafik’in en yoğun olduğu küçücük bir arsa’da(Demokrasi Parkına bitişik olan eski kütüphane arsasında)yeniden yapılacak KÜTÜPHANEDEN dolayı(ADIYAMAN Yerel Basınında)çıkan menfi eleştiriler üzerine;ADIYAMAN SAYIN VALİSİNİN de, konuyu Gazetelerinde gündeme taşıyan Yerel Basın mensuplarını kastederek "KAFALARI KARIŞTIRMAYIN!"dediğini-kamuoyu ile paylaşmak üzere köşesine taşımış olmasaydı-Belki ‘olan/bitenden’ haberdar olamayacaktık..
Bence de çok iyi etmiş,Var olsun..
Çünkü!
Çevresinde olanı/biteni-Haber vererek,İlgililerle Kamuoyunu bilgilendirmek üzere katkı sunmak bir Gazetecinin asla vazgeçmeyeceği asıl/asli bir görevidir,ayrıca Gazetecilerin çok başka özel bir görevi daha vardır ki o da;KARIŞAN/KARIŞİK VE DOLAŞIK KAFALARI,özgün,örgün ve özgür akıl ve ferasetiyle,mesleki kariyer ve yeteneğiyle,bilgi ve birikimiyle "IŞIK TUTMAK VE AYDINLATMAK" erdemliğidir.
Yani!
Bunu da Mahmut TEKIN gibi ömrünü basın ve yayın hayatına adamış duayen bir Gazeteci/Yazar dostumuz değil de başka kim yapacak-elbette yapacaktır ki;Yaptı ve kendisinden beklenen ‘sosyal’ rol ve misyonunu da yerine getirmiş oldu..
Kendisini Adıyaman Basın camiasına adına kutluyor,teşekkür ediyorum ve bu konuda elbette “Adıyaman Gazeteciler Cemiyetlerimizin” Başkanlarının da söyleyecekleri  bir sözü olmalı diye de düşünüyorum.. 
Çünkü!
Bu iş sadece konuyu manşetlerine taşıyan ya da bizim gibi irdeleyen Gazetecilerin işi değil; Bu doğrudan Adıyaman.ve insanının müstakbel hayatını da ilgilendiren önemli bir konu..Ve çünkü-Sonra,”Yeni Otogar,Hastane,Dişçilik/Eczacılık vb. gibi) yanlış yer seçimine göre konumlandırılan işleri sürekli tartışıyoruz;Neden yapılmadan önce yeterince ilgilenip-İLGİLİLERİ uyarmadık diye..
Bu nedenle!
Sevgili Cemiyet Başkanlarımızdan da konuyla ilgili görüşlerini serdedecek kararlı bir ses bekliyoruz elbet;Dostları olarak..

Şüphesiz ki!

Bir konuyu sorup araştırmadan,anlamadan,öğrenmeden,detay bilgilerine ulaşmadan öylesine konunun yanında ya da karşısında durup-afaki yazmak da, ne toplum adına olan/bitene“AYNA” tutmakla görevli ve sorumlu olan-Gazetelerle Medya Organının. ne de “sosyal sorumluluk bilinciyle” üstlenmiş olduğu zor ve çok yönlü mesleğinin “ilke ve ahlaki rol ve misyonunu ifa etmek üzere yola çıkan bir gazetecinin” asla yapabileceği bir iş değildir,ki bu nedenle de bu meseleyi;Belediye’den yetkin bir üst düzey görevlisiyle bizzat görüşerek-DETAYLARINI-öğrendim..

Bu konu!

Yani Kütüphane işi,Adıyaman Ve İnsanı için elbette çok önemlidir ancak,Sayın Vali Bey’in(Kimi ya da Kimleri kastederek-neden serdettiklerini bilmemekle beraber) dedikleri gibi, Adıyaman’da “KAFALARI KARIŞTIRACAK” kadar da karmaşık ve çözümsüz değildir çünkü;Eğer ortada acil çözüm bekleyen bir problem varsa,ki vardır(Bana göre)onu da çeşitli nedenlerle bizzat insanlar duruş ve eylemleriyle ya da eylemsizlikleriyle kendileri “Çözümsüz” hale getirdikleri için,NEDENLERİ anlaşılınca ve nedenlerini izale edebilecek önerilerle problem de çözülür.. 

Evet!

Anladığım kadarıyla bu işin birkaç “ÇÖZÜLEBİLİR” nedeni vardır ki o da;

1)Bu projeyi bizzat Adıyaman Valiliği, AB(Avrupa Birliğinden Fonundan)temin ettiği (ŞARTLI)10 Milyon Avro hibe destekle finanse ederek;İmar Ve inşa etmeyi planlamıştır,ki şartlı bir hibe olduğu için de-Projenin başka bir alana yapılması durumunda-Hibenin iptal edilebileceğini düşünmektedir.. Ancak,ben şahsen bu konuda,projenin AB’ye-Nedenleriyle beraber bilgi verilmek üzere daha büyük bir alana uygulanması durumunda;AB’den Onay alınabileceğini düşünüyorum.

Çünkü,AB bu parayı kendisine sunulan projenin “KÜTÜPHANENİN” sunuma uygun olarak yapılması karşılığında vermiştir;Projenin daha büyük ve uygun bir yere yapılması AB’yi neden rahatsız etsin ki-Hibe desteğinin iptal edileceği düşünülüyor.Bunun eski yerine yapılmasının AB’ye katkısı ya da başka bir yere kaydırılmasının nasıl bir zararı olabilir,k; Bunun makul bir cevabı var mı?

2)Sayın Valimiz Adıyaman’a yeni geldiler,doğaldır ki hedefleri olan her yönetici gibi,azim ve kararlıkla hizmetlerini Adıyaman’ın dört bir tarafına serdederek ve umuyoruz ki çok başarılı,anlamlı,elbet kalıcı iş ve işlevlere de imza atacaklardır ancak,(basından ve sosyal medyadan takip ettiğimize göre)henüz ilk icraatlarından dolayı;Başta yerel basın olmak üzere birçok Adıyamanlı hemşerimizin sesine itibar edilmemesini de anlamakta zorluk çektiğimizi itiraf etmeliyiz..Bunun asla aceleye getirilecek yönü yoktur,ki bu konuda;Biz teknik elemanların aklından hiç çıkarmadığı “BİN KERE ÖLÇ,BİR KERE BİÇ” sözünü anımsatmak isterim.. Bu manada proje yerinin yeniden gözden geçirilmesinde büyük fayda/yararlar olacağını düşünüyorum,ki;Bunun için de Adıyaman’daki bütün kesimleri tatmin ve teskin edebilecek geniş katılımlı istişari bir PANEL ve “UZLAŞI” gerekir. 

Bilmem ki!

Bu aculiyet neden?                                                                                                                     Ben, eski bir “Bl.Kent İmar planı uygulayıcısı Ve Yöneticisi” ve 20 yılı aşkın bir süreden beri de memleketim Adıyaman Ve İnsanının kısır döngüsünü tersine çevirmek adına gönüllü olarak/Meccanen gece/gündüz düşünen,çalışan,fikir üreten kendine özgü bir insan olarak söylemeliyim ki;E.Valilerimizden Sayın Kemal ESENSOY Ve Merhum Mustafa YÜCEL ÖZBİLGİN ile Bürokrat olarak emekli olduktan sonra da Gazeteci/Yazar olarak Sayın Halil IŞIK,Sayın Hikmet TAN,Sayın Ramazan SODAN Ve Sayın Mahmut DEMİRTAŞ ile çok yakın bir işbirliği içinde çalışarak bir çok önemli işe de katkı sunarak-Güzel hizmetler ürettik..

Bu manada!
Eğer hala(Sırf AB'den aldığınız 10 Milyon Avro hatırına)O Müze(Bana göre kifayetsiz Müze) ile Demokrasi Parkı arasında adeta sıkışıp/kalmış küçücük arsada-KÜTÜPHANE BİNASINI inşa ederek;ADIYAMAN'IN NEFESINI KESECEKSENİZ kolay gelsin-Buyurun istediğiniz gibi yapabilirsiniz elbet..
Ancak!
Aklın yolu birdir,bunu-yıllardan beridir meccanen topluma karsı "sosyal sorumluluk" borcundan dolay yazan/çizen bir Gazeteci olarak değil, eski bir kent imar planı uygulayıcısı olarak tekrar-tekrar yineleyerek önermek istiyorum,ki o arsa asla uygun değildir,eğer illaki yapacaksanız-Projenize Belediyeyi de dahil edin ve gidin eski otogarın yerine;'İÇİNDE BÜTÜN KÜLTÜREL SANAT VE EDEBİYAT UNSURUNUN (Tiyatro,Sinema,Müzik,Resim,Kütüphane vb gibi)YER ALDIĞİ ÇOK YÖNLÜ/ÇOK AMACLI BIR KÜLTÜR MERKEZİ İNŞA EDİN" diyoruz..
O Zaman isterseniz!
Ben(İnşaat Kontrolörü) Ve Mahmut TEKİN(Ofis Amiri)olarak gönüllü gelir inşaatta görev alırız-ancak;Beleşine yani hiç bir ücret almadan..
Yani!
Sanıyorum ki AB hibesi(haşa)Allah'ın asla değişmez,bozulmaz emir ve yasağının asla ilişilmez/değiştirilmez bir kararı değildiŕ ve de pekala;Başka geniş bir arsa için de(Plân tadilatları da yapılmak üzere) aynen uygulanabilir..Mesela;Eski Otogar, Mimar SİNAN PARKI ya da başka bir geniş alanda uygulama şansını araştırmalı bende..
Ve yani!
Ortada "KAFA KARIŞTİRACAK BİR KONU YOKTUR; AB'ye bildirir projenizi daha geniş,daha sesiz ve sakin bir yerde inşa edersiniz.. Bu Hibeyi iptal mi eder,ederse etsinler;Şimdiye kadar nelerimizi iptal etmediler ki-Canı sağ olsun der geçeriz..
Eğer!
"ADIYAMAN AB'NIN 10 Milyon Avro HIBESIYLE ADAM OLACAKSA;VARSIN OLMASIN" diyoruz yani kusura bakmayın-Kimse bizim de Kafamızı bu AVRO işiyle karıştırmasın çünkü;Kafamızda ‘ona/buna’ karışa-karışa boş bir yer bırakmadık,ki..

Yani!

Adıyamanlının kafası karışmaz,çünkü;KAFASINDA-Karıştırılacak pek bir boşluğu yok-Onun bunun tarafından karıştırıla-karıştırıla.

Umarız ki!
Sayın Valimiz sesimizi/Adıyaman halkı adına da arz ve talebimiz duyar da;Gereğini yaparlar..

SON/SÖZ;

Yeni kentçilik anlayışı!

Yöneticilerin, Kenti kentteki “HALK” katmanlarıyla “İSTİŞARE ETMEK ÜZERE”  yönetmesini tavsiye eder,ki-onun tezahür biçimi;Sivil toplum temsilcilerinden oluşan “KENT KONSEYLERİ” olmak gerekir..

Yani!

Kimi yöneticiler kendi akıl ve eylemsizlikleriyle “GÖNÜLLERİN ÜSTÜNDEN” geçer giderler,kimi yöneticiler de ortak bir akılla beraber sosyal katmanlarla hayata geçirdiği İNSAN VE İHSAN EKSENLİ duruş ve eylemleriyle;Gerilerinde anlamı derin izler de bırakarak “GÖNÜLLERDE” ebediyen yaşamaya devam ederler-Tercih Sizin..

NOT;

Sayın Valimizle henüz tanışmadık lakin, kendilerine ırgat kentim Adıyaman’a hoş geldiniz der, elbette güzel ve kalıcı eserlere imza atmalarını bekler,başarılar dileriz. Peki!

Bu “MİADI” Geçmiş,”İBRETİ” Geçmemiş yazıyı neden “SAHUR AŞI” gibi yeniden paylaştınız derseniz, onu da:Çözüldü sanılan önemli kimi “PROBLEMLERİN” geçici “PANSUMAN” tedbirlerle çözülmediğini gösterip-Anımsatmak için derim.. 
Sevgilerimle..

 

 

 


7.04.2024 23:38:00

VALİ-VALİLİK Ve VALİLERİMİZ

(Miadı geçmiş,İbreti Geçmez Yazılar)

Hadise cesur dansıyla adından söz ettirdi!

Gazze'de can kaybı 35 bin 386'ya yükseldi

Gazze'de can kaybı 35 bin 303'e yükseldi

Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye yükseldi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Fico’nun hayati tehlikesi bulunuyor

Slovakya Başbakanı Fico, suikaste uğradı

Gazze'de can kaybı 35 bin 223'e yükseldi

Brezilya'daki sel felaketinde can kaybı 149'a yükseldi

21 yıl önceki hali ortaya çıktı...

71 yaşındaki Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16